Tuesday, August 26, 2014

Katanya, Tanda-Tanda Hamil Bayi Lelaki Part 1 *update*

Bismillahirrahmanirrahim
Assalamualaikum


Nak kongsi sikit tentang tanda-tanda kehamilan yang aku lalui. Sekarang dah masuk minggu ke 25. Hari ni pun ada check up dengan nurse ;(

Hb rendah. Makanya setiap dua minggu kena check up. Tak koser betul! Daripada tagging putih terus tukar tagging hijau. Hari ni kalau check up hb rendah lagi, makna kata lepas ni kena check up dengan doktor terus. 

Tanda-tanda kehamilan ni banyak dah dekat blog-blog mommies to be. TANDA jer hokay. Tanda-tanda ni kira macam ciri-cirilah. Orang dolu-dolu mana nak ada mesin scan kan. Kadang ada mommies yang tanda-tandanya lebih ke arah bayi ni. Dah scan 3d, 4d bagai. Tapi bila dah beranak, yang keluar lain plak. Kuasa Yang Maha Esa kan ;)



TANDA-TANDA HAMIL ANAK LELAKI 1

1. Anda tidak mengalami morning sickness yang teruk pada awal kehamilan atau mungkin tiada langsung
ND: Sejak tahu aku pregnant pada minggu ketujuh, aku tak pernah langsung alami morning, afternoon, evening mahupun night sickness hingga ke minggu 25 nih. Alhamdulillah syukur sangat ;) Sebab kan aku ada berdoa. 'Ya Allah, jika ditakdirkan aku hamil, biarlah suami aku yang rasa alahan mengandung. Biarkan dia rasa kesusahan dan kepayahan menjadi seorang wanita.' Haaa jangan kata aku kejam hokay! 


2. Degupan jantung bayi kurang dari 140 kali seminit
ND: Hat ni tak pernah tahu pun lagi setakat ni. Bila buat check up, nurse atau doktor tak de habaq pun. Hari nih (26/8) ada check dengan nurse. Dengar degupan jantung baby. Nurse kata 142.


3. Anda rasakan beban berat pada bahagian hadapan tubuh
ND: Ada kot. Kalau turun naik tangga, aku mesti pegang perut. Rasa perut nih berat jer. Bangun nak berdiri pun pegang perut.


4. Perut anda kelihatan bulat sempurna
ND: Entah. Mata sendiri yang tengok, bulat jer kot. Tapi terbonjol sikit ke arah kanan.


5. Bahagian aerola (daerah hitam di sekitar puting) akan menjadi lebih gelap
ND: Rahsia kerajaan!!


6. Bentuk perut condong ke arah bawah
ND: Masalah ni. Tak reti nak tengok. Tak reti nak beza. Dah hujung-hujung lima bulan gitu baru cikgu dan anak murid perasan perut. First time pregnant kan. Perut keccik. Babat tak tebal. 


7. Sukakan makanan yang masam dan masin
ND: Masa awal pregnant, suka gila makam asam. Sepeket pun boleh habis. Kalau masak, mesti nak buh garam lebih sikit. Alhamdulillah tak de plak kena darah tinggi. Risau jer suka makan masin-masin ni kena darah tinggi.


8. Suka makan daging dan keju
ND: Sungguh aku tak suka makan ayam. Adik aku beli ayam kfc, aku nengok jer. Makan tak lalu. Kalau masak sendiri pun aku tak makan. Aku suka makan daging, makan ikan. Nak nak raya hari tu mak mertua kau masak kari kerbau. Perghhh!!


9. Tapak kaki selalu berasa sejuk
ND: Awal-awal dulu rajin pakai stokin sebab nak elak simpul biawak. Lepas tuh dah malas. Sebab kerap nak pergi tandas. Asyik nak kena bukak stokin. Bukak pakai bukak pakai. Lastly dah malas dan jarang pakai. Bila dah kena simpul biawak, baru rajin nak pakai balik. Pemalas kan!!


10. Tangan selalu kekeringan
ND: Sebab sejak mengandung aku semakin rajin dan suka plak nak basuh pinggang mangkuk. Kalau dulu, siapa yang masak, siapa yang makan kena basuh sendiri. Sekarang, tak pelah pun pinggan mangkuk berlonggok. Aku sukaaaa nak basuh!! Tuh yang kering tapak tangan. 


11. Suka menghadapkan wajah kearah utara semasa tidur
ND: Posisi tidur aku ikut keselesaan. Pernah aku tidur menonggeng dan meniarap sebab perut sakit gila. Bila tidur menonggeng/meniarap baru dapat tidur dengan aman. Tapi sekarang nih dah banyak tidur arah kiri.


12. Bukan hanya anda, tetapi suami juga mengalami pertambahan berat badan
ND: Entahlah. Suami aku tuh selim melim. Ada cikgu sekolah aku kata makin kurus. Mahulah tak. Kan aku dah berdoa pada Allah supaya dia dapat alahan kan? AKu pun perasan selera makan dia ada kureng sikit.


13. Anda akan kelihatan lebih berseri semasa hamil 
ND: Tak pernahnyalah aku rasa berseri. Nak nak aku nih ngajar PJ. Dengan perut memboyot nih pun masih lagi mengajar dekat padang. Ko hadoooo??


14. Hidung tampak lebih mekar
ND: Mekar maksudnya kembang gitu? Hakhakhak. Dah memang pesen hidung kembang. Nak buat guano??


15. Selalu sakit kepala
ND: Kerap dan selalu. Seminggu sakit, lepas tuh seminggu reda. Seminggu lagi sakit seminggu lagi reda. Setiap minggu macam tuh. Lagi plak sekarang anak murid perangai macam hape!! Lagilah bertambah-tambah sakit. Bukan pening, tapi sakit.


*Haa inilah tanda-tanda yang aku lalui. Ni yang part untuk tanda-tanda bayi lelaki. Lain masa kita kongsi tanda-tanda bayi perempuan plak. 

**Ada kata baby perempuan. Sebab aku suka bersolek. Bersolek?? Kihkihkihhh. Tak de makna. Padahal kadang jer aku pakai celak dan maskara gitu. Iaitu pada hari Ahad. Sebabnya hari Ahad jer aku berpeluang nak pakai baju kurung atau dress orang beranak. Hari Isnin sampai Khamis aku berfesyen dengan baju dan kasut sukan. Harap maklong. Ada kata aku rajin masak, baby girl nih. Padahalnya tekak aku ni ngengada. Kang kalau makan luar, beli lauk tak sedap memang aku tak makan. Jadi langkah terbaik, masak sendiri. Puas hati. Boleh buh garam lebih ;)

***Ada jugak kata baby lelaki. Sebab perut aku tomey tomey, aktif gerak sana-sini, tak de alahan. Orang kata lagi kalau baby lelaki nih maknya pemalas. Dalam aku rajin, aktif ada jugak pemalas. Pemalas lipat baju!! Kumpul dulu sampai seminggu, baru lipat. Aku basuh baju seminggu sekali. Makanya melipat pun seminggu sekali. Agak dahh pemalas kuasa 250% aku gantung jer dekat hanger. Krikrikrikk~~








6 makhluk comel yang memekak dekat sini:

Other Site said... Reply To This Comment

Nice sharing. Hehe. Selamat berkenalan, ;)

Rcma Usin said... Reply To This Comment

nice.... tanda2 ni mcm ada je ngan aku... hehe.. tambah hero lg npknya ni... hehehe

Cempaka Layu said... Reply To This Comment

Harap... tanda 2 tu... Boleh aku dapat anak laki...

Dhia Djuna said... Reply To This Comment

Tq shearing...

Dhia Djuna said... Reply To This Comment

Tq shearing...

Puteribayugreen said... Reply To This Comment

Thanks for sharing