Friday, September 04, 2009

reSepi spagEti nOaH ^+^

BAHAN2nya:-
mee spageti (x esah brand pape pon..jnj spageti..ikut bpe rmi nak mkn)
sebotol kecik sos spageti kimball (ikut ska nak gna rsa apa)
garam skt
minyak skt
daging/ayam cincang
meat ball (ikut ska n ak potong cmne)
sosej (potong kecik2@ikut ska)
bawang merah (cincang halus2)
lada itam
cili merah tumbuk (sape yg nak pedaslah)
air

CARA NAK MASAK:-
SPAGETI
a) rebus spageti dlu..kerat dua (sbb panjang)..pastuh msk dlm periuk..ltak air agak2 sndrlah..pastuh ltak minyak ngan garam sket (garam sbb nak ilangkan bau, minyak xmau bg lekat)
b) msk jgn lma sgt nti dy lembik+sng hancur..agak2 lembut angkat pastuh toskan..kendian rendam kat air biar dy sejuk..
DAGING/AYAM CINCANG
a) masak dlu daging/ayam cincang tuh..ltak dlm periuk xyah ltak air..nih sbb nti xdelah kuah spageti tuh ada bau/rasa x sdp..kan nti ada air darah kat daging/ayam tuh..
SOS SPAGETI
a) panaskan minyak skt..tumis bawang merah+cili merah smpi naek bau..
b) pastuh ltak daging/ayam cincang..kacau skt..
c) kendian, masuk lah sos spageti kimball tuh..klu nak ltak sebotol letaklah..klu xmau pon x esah..
d) klu x ska pekat sgt letaklah air..tp cair sgt pon x sdp kan..agak2 sndrlah..daging cincang tuh pon bley wat kuah jdk pekat..
e) pastuh letak meatball+sosej yang dah dipotong2 td..kacau smpi sumernya masak..
f) last skali ltak lada itam..sape nak pedas lgk tmbhlah lada putih ke pape ke..
g) rsanya x yah ltak garam sbb sos spageti kimball tuh dah ckp rsa..klu mcm tawar letaklah sket..tp jgn bebyk plak..nti sos masin dpt penyakit..
BLA DAH SIAP
a) bla sume dah siap hidanglah kat ats meja..
b) bla nak mkn brulah tuang sos kat spageti..klu tuang awl2 nti kembang plak jdk x sdp..
c) sape yg nak western lgk bley ltak cheese parut mser nak mkn..
d) selamat mencuba yerk..

0 makhluk comel yang memekak dekat sini: